Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Warme maaltijden in de scholen van Grobbendonk voor kansarme gezinnen

Scholen Grobbendonk

Het nieuwe schooljaar brengt een nieuwigheid met zich mee in de basisscholen van Grobbendonk.

De leerlingen van KLIM-OP Bouwel, Klavertje 3, De Wijngaard, KLIM-OP Grobbendonk en Mariaschool zullen namelijk vanaf dit schooljaar verse soep of een warme maaltijd kunnen verkrijgen tijdens de middag op school.

Grobbendonks schepen van onderwijs Brent Wouters (GiB) is enorm blij met de samenwerking tussen de gemeente en de scholen. De gemeente zal namelijk als aankoopcentrale fungeren voor de scholen.

“Ook hebben we budget vrijgemaakt zodat de scholen de kansarme gezinnen een korting kunnen geven voor de warme maaltijd”, zegt schepen Wouters. “Op vertoon van de UiT-Pas of een ander bewijsmiddel, wordt slechts 20% van de kostprijs doorgerekend aan de ouders. De overige 80% zal de gemeente dragen. Op deze manier hopen we het aanbod zeer laagdrempelig te maken.

“Het idee ontstond een half jaar geleden op het scholenoverleg van de gemeente”, weet Tom Belmans, directeur van de Mariaschool. “We brainstormden over hoe we kansarme gezinnen extra konden ondersteunen. Het voorstel tot aanbieden van de warme maaltijden in alle scholen kwam al snel naar voor geschoven en elke directie zag zich bereid om dit verder uit te werken op maat van de eigen school.”

In KLIM-OP Bouwel en KLIM-OP Grobbendonk kunnen de leerlingen al langer een warme maaltijd krijgen op school. Voor hen verandert er niets. “De ervaring uit het verleden leert ons dat ouders het aanbod kunnen appreciëren. Eén kind op zes eet warm op onze school,” vult Inge Rectem, directrice van KLIM-OP Bouwel aan. “Als de kinderen van de naschoolse kinderopvang komen en daarna verder moeten naar de vereniging waarin ze actief zijn, is er vaak niet veel tijd meer voor een uitgebreide avondmaaltijd. Met dit aanbod bieden we een oplossing.”

 “Een bijkomend voordeel is dat we steeds maaltijden op school ter beschikking zullen hebben, voor het geval we merken dat een leerling met een lege brooddoos naar school komt,” zegt Gudrun Bouwen, directrice van De Wijngaard. “Bij het vaststellen van een lege brooddoos, gaan de alarmbellen af. De medewerker van Huis van het Kind van de gemeente Grobbendonk, Greet Bloemen, is hierin een belangrijke partner voor onze scholen. Want elk kind moet alle kansen krijgen om te groeien.”

Op de foto v.l.n.r.: Tom Belmans, Liliane Van Doren, Inge Rectem, Lutgard De Ridder en Brent Wouters.

Scholen Grobbendonk

Deel dit artikel